HIGHLIGHTS KLOKGEBOUW DUTCH DESIGN WEEK 2013

Geschreven door Patricia Vernooij op . Geplaatst in NieuwsVerrassende lampen

In het Klokgebouw kom je een heleboel inspirerend Licht Design tegen. Interieurontwerpster Patricia Vernooij ging op pad en selecteerde de 5 “highlights” in het Klokgebouw tijdens de Dutch Design Week 2013.

De vijf uitblinkers:

Floating Lamp

1) De grootste sensatie zijn wel de zwevende lampen van Floating-lamps. Hierin zorgt een stukje hoogstaand techniek van Crealev ervoor dat de lampenkappen daadwerkelijk zweven. ECHT WAAR! De Silhouette benaderd het archtetype van de standaard tafellamp. Maar de Eclipse Bold met de handgeblazen voet en ronde kunststof kap maakt de lamp tot een waar stukje high-tech-design.

Dottone vleugelmoer2) Tonone is een nieuw lichtdesignlabel die zichzelf op een spectaculaire  manier onder het voetlicht brengt. In de compacte beursstand is het ze gelukt om een kleine rondgang te maken. Als je hier doorheen loopt, zijn er bewegende lichtarmaturen die een ware lichtshow geven.  De lampenserie BOLT kenmerkt zich door de speciale gekleurde vleugelmoer. Deze gebruik je om de armen en de hoek van de lamp te verstellen. Hierbij verheffen ze dit sympathieke stukje gereedschap tot een sierraad van de lamp. Het is zelfs het logo van Dottone en je kunt de vleugelmoer dan ook in verschillende kleuren bestellen. Hierdoor wordt de zwarte industrieel ogende lampen een persoonlijkheid an sich. Voor op je tafel, bij je bed, op de muur, vloer, kantoor of … (leuk gedaan.. bekijk de mogelijkheden interactief via de website )

C74  Elements3) C74 is een designwinkel die ook eigen producten ontwikkeld maar waar je ook terecht kunt voor een lichtplan. Hun bekendste product is de verrijdbare lamp. C74 TROLLEY, die je zowel binnen als naar buiten rijdt. Als je kijkt naar hun andere lampontwerpen zie je dat het kunststof kapje bijna iconisch begint te worden. De lamp die gepresenteerd wordt tijdens de DDW13 is de C74 Elements. Dit is een modulaire lamp waarbij organisch gevormde segmenten de kappen vasthouden. Het lijkt alsof je de lamp eindeloos aan elkaar kunt schakelen om zo een lichtsculptuur te maken.

4) De grote lampen die bij het ABN AMRO seminar gedeelte hangen doen een grote glimlach op mijn gezicht toveren. Het zijn prachtige grote gevouwen bloemen. En ze lijken uit gigantische gulden briefjes gemaakt te zijn. Je herkent duidelijk de zonnebloemen van het 50 guldenbriefje, of het 10 gulden briefje met Frans Hals erop. Leuk!

Studio Verloop Tante5) Studio Verloop presenteert hun eerste licht- ontwerp ‘Tante’. Deze is geïnspireerd op de karakteristieke vorm van de klassieke schemerlamp. Dit herkenbare tijdsbeeld wordt met een  industriële look gebracht. Erg leuk is de lijn die door het ontwerp heen loopt en de elektriciteit van voetstuk naar het lampje toe brengt.

De Dutch Design Week in Eindhoven is nog te bezoeken t/m 27 oktober 2013 (www.ddw.nl)