INDUSTRIËLE LAMPEN, RUIGE MAAR CHARMANTE GEVAARTES

 

Industriële lampen

Je ziet ze in alle woonbladen oplichten, de industriële lamp. Metalen grote kappen, soms met trafo eraan vast en liefst met kleine deuken en krassen die het zo lekker authentiek maken. Vaak hangen ze in duo’s of trio’s boven grote tafels in showrooms, kantoren en woonruimtes met loft-achtige uitstraling. Passend natuurlijk, want van oorsprong zijn het vaak fabriekslampen. Want… wat zorgde nou voor deze vormgeving? Een duidelijk voorbeeld van ‘Form Follows Function’…

 

Fabrieksverlichting

Breed & Groot

Vroeger verlichtte deze lampen de fabriekshallen. Arbeiders moesten kunnen zien waaraan ze werkten en daglicht was er niet vanzelfsprekend. Doel was om een zo groot mogelijk oppervlakte van zoveel mogelijk licht te voorzien. Het antwoord waren deze lampen. Lampen met een grote breed uitlopende kap, voor een groot schijnbereik, met daarin lichtbronnen van een hoge wattage, die veel licht gaven.

Metaal & Warmte

Bij oude lichtbronnen met een hoge wattage kwam er naast licht ook behoorlijk wat warmte vrij. Ze werden loeiheet. Daarom moesten de kappen deze hoge temperaturen kunnen weerstaan en dus werden de kappen van metaal gemaakt.

Beschermkap & Gewicht

Wat je ook vaak ziet is dat deze lampen een scherm of metaalraster kregen. Dit kan als extra effect hebben dat het licht diffuser verdeeld wordt, maar was voornamelijk bedoeld om de gebruikers en het peertje te beschermen. Dit zodat ze niet zo snel de lichtbronnen konden aanraken; die gevaarlijk heet waren of stuk gestoten konden worden.
Met dit alles bij elkaar kun je je voorstellen dat deze gevaartes erg zwaar werden. Dus een echte industriële lamp hangt stevig aan een ketting die weer stevig verankerd is aan het plafond.

Sfeer & zelf doen

De beleving die deze lampen oproepen zijn: industrieel, rauw, stoer, massief, ruig en functioneel. Persoonlijk vind ik de lampen perfect passen bij deze tijd. Je maakt er bovendien een groots gebaar mee. Uitermate geschikt wanneer je een industriële sfeer wilt neerzetten of ruig accent wil aanbrengen. Bijvoorbeeld in een kantoor waarin het meubilair erg strak is en je in contrast een wat rauwer element  wilt plaatsen.

Industriële lampenOf in het tegenovergestelde geval, boven de doorleefde romantische houten eettafel waarin de ietwat killere look van het metaal een goede combi vormt. Bedenk wel dat je ondertussen helaas niet meer zo uniek bent als je zou willen.

Wil je wat meer licht opsteken van deze stoere lampen, kijk dan op gelijkgenoemde website. En wil je nou een budgettaire en praktische variant, dan zijn de Ikea Hektar en Foto een mooi alternatief. Of nog beter, gebruik je snuffelneus om een authentiek exemplaar te scoren op de vlooienmarkt of tweedehandswinkel. Of zet je digitale voelsprieten uit op Markplaats. Heb je uiteindelijk iets stoers en ben je toch uniek, lekker puh!